Hvis du er boligejer, så er der nok en god chance for at du har hørt om en varmepumpe; men hvad er en varmepumpe egentlig for en størrelse, og hvad er fordelene ved at bruge den?
Varmepumpen
En varmepumpe er kort sagt en måde at opvarme vores boliger på. Varmepumpen fungerer ved at udnytte varmen fra f.eks. jorden eller luften til at levere en miljøvenlig energikilde til dit hjem. Ved at anvende kølingsmidler i dets lukkede system, så vil varmepumpen nu transformere f.eks. jordvarme til at opvarme din bolig.
Hvordan er en varmepumpe sammensat
Helt overordnet, så består en varmepumpe af fire forskellige dele:
- En fordampningsmekanisme: denne vil indoptage varmen fra enten jorden eller luften.
- En kondensator: denne er designet til at afgive denne varme.
- En kompressionsmekanisme: denne regulerer hvor meget man ønsker at hæve varmen.
- En termostatisk ventil: denne sørger for at justere mængden af kølemidler i varmepumpen.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
En varmepumpe fungerer ved at omdanne varmen fra enten jorden eller luften til dejlig opvarmning i hjemmet. Pumpen vil således skabe varme, når dens indbyggede kølemiddel ophedes. Dette vil ske når f.eks. varmen fra jorden kommer ind i pumpen, hvilket resulterer i at kølemidlet begynder at koge op og bliver til damp. Den damp der dannes ved denne proces vil nu blive ledt ind i varmepumpens kompressor – og trykket vil hæves og temperaturen vil nu begynde at stige. Det smarte ved en varmepumpe er dog, at når dampen igen transformeres til kølevæske, så vil væsken blive ledt tilbage til fordampningsmekanismen. Dette betyder nemlig, at processen er tilbage ved det oprindelige udgangspunkt, og nu er klar til at gentage det hele én gang til. der er med andre ord tale om en slags uendelig proces, der resulterer i en af de mest miljøvenlige opvarmningsmetoder overhovedet. Via varmepumpens kondensatormekanisme kan den producerede varme nu distribueres videre til din boligs varmesystem, såsom f.eks. et centralvarmesystem.
Er en varmepumpe så et 100% uafhængigt varmesystem?
Selvom varmepumper er lukkede systemer, så er dette dog ikke 100% sandt. Der er nemlig stadigvæk behov for at tilslutte sig strømnettet for at kunne drive pumpen. Når dette så er sagt, så vil en god varmepumpe nu kunne producere 3-5 gange mere energi end den strøm, der anvendes til at drive pumpen. Der er derfor tale om en rigtig grøn energikilde, der giver langt mere end den tager. Dette kaldes med et teknisk udtryk for varmepumpens COP faktor, der netop viser hvor effektivt pumpen producerer energi under de givne temperaturforhold. Denne værdi afhænger fuldstændigt af varmekildens (jorden eller luften) temperatur. Så det er med at finde en varmepumpe med en høj COP faktor, så man dermed kan få den allermest effektive varmepumpe i boligen.
Derfor skal du vælge en varmepumpe
Som det fremgår af det ovenstående, så vil du med en varmepumpe få en af de mest grønne opvarmningsformer der findes. Det er dog en lidt større investering at installere en varmepumpe i hjemmet. Dog vil du fuldt ud tjene pengene ind igen via den langt mindre årlige elregning.